ahilik,ahi,ahi evran,islam,aşıkpaşa,kırşehir,ahmedi gülşehri,selçuklu,osmanlı,insan,güzel ahlak
Bismillahirrahmanirrahim
Emri bil Maruf, Nehyi anil münker
( İyiliği emredip kötülükten sakındırmak )
Emri bil Maruf, Nehyi anil münker konusunda kişinin değil, yanlışının hedef alınması gerekir. Bir kişi haram bir işi irtikap etmedikçe onu eleştirmek doğru olmaz. “Mü’min Mü’minin aynasıdır” hadisi kişiye müdahale etmeyi değil, haram dışındaki şeyleri kendiniz üstünüzde yaparak “acaba doğru yaptım mı?” diye sormak daha doğrudur.
Emri bil mağruf adeta islamın altıncı şartı gibi olup çok önemlidir. Kişi bir yanlışı söylediğinde bir kar doğacaksa nezaketle söylemelidir.
Bir kişiye önemli bir hususu söylerken ilk önce mutlaka onun hatırı sorulmalı, selam verilmeli ve arkasından “bir şey söylememe izin verir misiniz?” diyerek konuşmaya başlanmalıdır. Zorla söylemekte zinhar bir yarar hasıl olmaz. Kişi isyana hatta namazı bırakmaya kadar gider. Bu meseleyi en iyi kâmil insanlar yapar. Bu yüzden talebelerin bu işten bir miktar geri durmaları uygun olur.
Diklenmeden Dik Durmak
Toplum içinde diklenmemeli ve dik durmalıdır. Din adına bile olsa diklenmek daima zarar getirir. Çarpışınca omuzlar kırılır ve hidayet oluşmaz. Karşıdaki kişinin ayranı kabarır.
DİK DURMAK ise kişinin dinini düzgün ve kâmil yaşaması demektir. yani Doğru Temsil edilmelidir İslam. İşte bu insan şimdi örnek alınabilir. Yani bu kişi TEBLİĞ yapabilir artık denilebilir. İnsan “İk’ra” emrinden başlayıp “lâ ilâhe illellah”a ulaşana kadar ilerlemesini sürdürmelidir. Her geçtiğimiz makamdan sonra mutlaka bir makam vardır denip çalışmasının ve ilmin sürekliliğini yaşamamız gerekir. Her ulaştım diyen yalan söyler. Bu dünyada kula vuslat yoktur. Bir İslam aliminin dediği gibi:
Arayanlar bulanlardır.
Bulanlar arayanlardır.
aşık ahi kul ahmed nasibidir